11111
Vissza
Archivum / 2017. 04. 20. A Fizika mindenkié 3.0 - Ökoiskola program
2017. 04. 20. A Fizika mindenkié 3.0 - Ökoiskola program

A szombathelyi Kanizsai Dorottya Gimnáziumban a jelenlegi  a 100. tanév. A természettudományos labor tanárai – csatlakozva a Fizika mindenkié 3.0 programhoz – a márciusi PI- maraton 100 PI- vel kapcsolatos matematika példája után most 100 fizika kísérlet elvégzését álmodták meg. A kísérleteket fizika órákon és a már hagyományosnak mondható „Csodák Folyosóján” végezték el a diákok tanáraik vezetésével.

Az első órán a 9.C osztályban 30 egyensúlyi játékot és kísérleteket próbálhattak ki a diákok és eleveníthették fel a súlypontról, egyensúlyi helyzetekről, forgatónyomatékról tanultakat.
     
A 2. órán Horváthné Szőke Gyöngyi tanárnő vezetésével mutatott be 24 kísérletet három 10.B osztályos fizika szakkörös fiú. Horváth Ádám, Kovács Bence és Séllei Bence a Naprendszer bolygóihoz kapcsolódó kísérletekkel készült, modellezték például, hogy mit jelent a Hold kötött keringése vagy a Mars hurokmozgása. A három fiú másnap a győri Mobilis Kísérletbazáron mutatta be, hogy az iskolánkkal szembeni Gayer –parkban miként keltettünk életre egy „mini Naprendszert”.

A 3. órában a 9.K osztály 28 szórakoztató kísérletével folytatódott a program. A négy őselemhez kapcsolódó kísérleteiket saját maguk által készített eszközökkel mutatták be, s osztályfőnökük, Sinkó Andrea kérdéseire válaszolva minden bemutató után azt is megpróbálták kitalálni, hogy az általuk bemutatott jelenség hol használható fel a mindennapi gyakorlatban.

A 4. órában Horváth Zsuzsa tanárnő 13 különböző hosszúságú ingát vitt be a 10.K osztályba s megpróbálta a tanulópárokkal megméretni a nehézségi gyorsulás értékét. Az óra nagyon jó hangulatú volt, talán köszönhető ez a „kiugró” eredményeknek is, mert bár az átlag jól közelíti az irodalmi érétket, a mérési eredmények terjedelme nem elhanyagolható…
     
A nap során a szünetekben a többi diák tanár 14 olyan kísérletet próbálhatott ki, amelyek a cirkuszi mutatványokhoz kapcsolódnak. Megtapasztalhatták, mennyit segít a szivardoboz – zsonglőrködésnél a súrlódás, egy darab papír rezgetésével elefánt-hangot csalhattak elő, s kiderült, hogy bátor-e a fakír, vagy csak megtanulta a fizikát… Egy magyar Ig – Nobel –díjas kutatást is megidéztek a cirkuszi zebrák és lovak, no meg egy pár polárszűrő segítségével.

A Kanizsaiban tehát 30+24+28+13+14 = 109 kísérletet sikerült végrehajtani egy nap alatt…
Tehát sikerült a PI – maraton után a fizika – maraton is.

505 diák tapasztalhatta meg, hogy „a fizika szemben jön, csak ne térjünk ki előle”!



 

2017.04.24. Sinkó Andrea

Kapcsolódó képekFI9.jpgFI1.jpgFI10.jpgFI2.jpgFI3.jpgFI5.jpgFI6.jpgFI8.jpgFI7.jpgfenntartható-8.jpg
kísérletigénylés

Kísérleti időpont foglalásához egy űrlap kitöltésével adhat meg néhány szükséges adatot. Töltse ki az űrlapot, majd küldje el részünkre!

Űrlap kitöltése
2013. Szeptember
Órarend
Az órarend jelenleg nem tartalmaz egy időpontot sem.