11111
Vissza
Archivum / 2017. 04. 22. A KDG-ben az idén másként ünnepeltük a Föld napját…Ökoiskola program
2017. 04. 22. A KDG-ben  az idén másként ünnepeltük a Föld napját…Ökoiskola program

 

Az első Föld napján, Denis Hayes amerikai egyetemista kezdeményezésére, 1970. április 22-én 25 millió amerikai emelte fel szavát a természetért. „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?” -  Így hangzik a Föld napja mozgalom egyik jelmondata.

1990 óta Magyarországon évről évre egyre többen érzik úgy, legalább megpróbálják – és legalább a Föld napján, április 22-én tesznek valamit ennek érdekében: fát ültetnek, rajzpályázatot hirdetnek, környezeti vetélkedőt, patak- és falutakarítást szerveznek, valamelyik zöldszervezethez csatlakoznak, vagy saját szervezetet alapítanak. És ez a Föld napja mozgalom legnagyobb sikere: hogy helyi igény szerint, helyi kezdeményezésre szerveződnek a Föld napi programok…

A KDG-ben az idén kicsit körülnézünk és nemcsak a Földről, hanem a bolygónk bolygótestvéreiről is megemlékezünk. Ki tudja, hátha betelepítik azt az algafajt a Vénuszra, amely kb. 500 év alatt az emberiségnek elviselhető légkört teremt…, vagy netán a Marsra költözünk, ha…
 
Az iskolánkkal szemben található közel 100 éves parkot, amely a híres Vas megyei botanikus, az alapító Gayer Gyula nevét viseli, „örökbe fogadtuk”. Tartunk kint a parkban testnevelésórákat, rajzórán jó modell a fű – fa – virág; az éppen frissen megválasztott Diákrektor Pikniket álmodott a hűs fák közé.

Figyeltük itt már földrajz órán a felhőket, kerestük az északi irányt meg a Gyöngyös patak rómaiak által ásott medrében a régmúlt idők nyomait…, tanúi voltak iskolás társaink a parkban részleges Napfogyatkozásnak, s természetesen a kevésbé érdekes órák alatt a parkra néző osztályablakokból naponta tanulmányozhatjuk az évszakok változását…, sőt, mértük a leesett csapadék mennyiségét, figyeltük a szél járását, a légnyomást…, Amikor a 100 éves iskolánkat 100 fizika kísérlettel köszöntöttük – hiszen a „fizika mindenkié!” –jutott kísérletből a parkba is!

A természettudományi laborunk szakkörén vizsgáltuk a park szélén folyó Gyöngyös patak vízének élővilágát, összetételét. Készítettünk már több ízben itt analemmatikus napórát, végeztünk itt Föld-sugár – mérést, mértük szakkörön a gravitációs gyorsulás helyi értékét… s az idén a tavasz első napján 186 lépésnyi úton megelevenítettük a Naprendszer bolygóinak néhány tulajdonságát egyszerű kísérletek segítségével.

Ebből szeretnénk most egy kis ízelítőt adni a labor előtti „Csodák Folyosóján” a Föld napjához és az ezen a héten tartandó Fenntarthatósági témahéthez kapcsolódva.

A kísérleti eszközök nagy részét Horváth Ádám, Kovács Bence és Séllei Bence (a 10. b osztályból) készítette. A házi meteorológiai állomás eszközei újrahasznosított PET- palackból készültek, bárki otthon el tudja készíteni ezeket.
A kísérletek leírása az alábbi könyvekben található meg:

J. VanCleave: Csillagászat – SH Junior (Springer Hungarica Kiadó, 1994)
J. VanCleave: Földrajz – SH Junior (Springer Hungarica Kiadó, 1994)
Sinkó A.: Szórakoztató kísérletek  (Tóth Kiadó, Debrecen)
Sinkó A. : Fizika a cirkuszban  (AS PLAN Kiadó, 2015)
Legyél te is időjós! – (HVG Könyvek, 2016.)
 
 
2017.04.24. Sinkó Andrea
Kapcsolódó képekIMG_3674.jpgIMG_3641 másolata.jpgIMG_3644.jpgfenntartható-6.jpg
kísérletigénylés

Kísérleti időpont foglalásához egy űrlap kitöltésével adhat meg néhány szükséges adatot. Töltse ki az űrlapot, majd küldje el részünkre!

Űrlap kitöltése
2013. Szeptember
Órarend
Az órarend jelenleg nem tartalmaz egy időpontot sem.