11111
Vissza
Archivum / 2018. november 13. Tea és Tudomány – Vendégünk volt Prof. Dr. Illés Zsolt
2018. november 13. Tea és Tudomány – Vendégünk volt Prof. Dr. Illés Zsolt

A Tea és Tudomány esték keretében délutáni teázással egybekötött előadásra invitáltuk a KDG volt és jelenlegi tanárait, diákjait, valamin minden kedves érdeklődőt.

Az est előadója Prof. Dr. Illés Zsolt a Dél-Dániai Egyetem Neurológiai Klinikájának professzora, a KDG egykori dákja volt. Házigazdaként a beszélgetést, Merklin Ferenc intézményveztő úr vezette.

Előadásának címe: Hová tartunk? Az orvoslás és az orvostudomány a 21. században

Illés Zsolt 1963-ban született Szombathelyen, 1982-ben érettségizett a Kanizsai Dorottya Gimnáziumban, majd 1988-ban végzett a Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán. 1992 óta dolgozik a Pécsi Tudományegyetem Neurológiai Klinikáján. 2010-től a Pécsi Tudományegyetem egyetemi tanára, 2011-től a Klinikai és Kísérletes Neuroimmunológiai Tanszék vezetője. 2012-től a Dél-Dániai Egyetem Neurológiai Klinikájának professzora.

1995-2000-ig Tokióban a Japán Országos Idegtudományi Központban dolgozott; e molekuláris biológiai munkákból védte PhD fokozatát 1999-ben. 2000-2004-ig a Harvard Egyetemen (Harvard Medical School), Bostonban, az USA-ban kutatott gén-manipulált egereken. 2010-től a Magyar Tudományos Akadémia doktora.

 

 Szabó Lili (11.k )

       A Szombathelyi Kanizsai Dorottya Gimnázium egykori diákja, Prof. Dr. Illés Zsolt tisztelt meg minket jelenlétével és tartott előadást az érdeklődőknek a Tea és Tudomány program keretében.Az előadás előtt visszaemlékezett diákéveire és ellátott minket fontos és hasznos tanácsokkal, mint például: „ A siker a kapcsolatainkon múlik.” Ezért fontos a nyelvtanulás is.

Az előadás több témát érintett. Szó volt a tudomány „evolúciójáról”. Felvezette az orvosi diagnosztika korszakait, megemlítve a Nobel díjas tudósokat, akiknek köszönhetjük ezeket az állomásokat. Ilyen a Röntgen, az EKG, a CT és az MRI egymás utáni megjelenése a diagnosztikában.

Szó volt a sclerosis multiplexről és arról is, hogy milyen bonyolult gyógymódot találni erre a betegségre. A hallgatóság megismerhette a betegség tüneteit és biokémiai hátterét.

                  

Érintettük a DNS témáját és zárás képen egy nagyon érdekes dologról beszélt, amely átírhatja az orvos fogalmát. 

Az evolúció egy folyamatos változás, amit ha kivetítünk a diagnosztikára azt feltételezi, hogy új módszerek kerülhetnek előtérbe. Előadása végén utalt arra, hogy milyen módon változhat az orvos szerepe a gyógyításban.

A mesterséges intelligenciáról beszélt a professzor, amely helyettesítené az orvosokat, megmondaná a biztos gyógymódot.

Reméljük a távoli jövőben fog csak erre sor kerülni. A professzor nagyon sokrétű és érdekes előadást tartott. Mi középiskolások is lehetőséget kaptunk arra, hogy megértsük az orvostudomány pici részét.

                         

                                                                                

Kapcsolódó cikkek: 

http://magyarsminfo.hu/info.aspx?SP=4

http://medicalonline.hu/rovat/sclerosis_multiplex/index.php

 

 

kísérletigénylés

Kísérleti időpont foglalásához egy űrlap kitöltésével adhat meg néhány szükséges adatot. Töltse ki az űrlapot, majd küldje el részünkre!

Űrlap kitöltése
2013. Szeptember
Órarend
Az órarend jelenleg nem tartalmaz egy időpontot sem.