11111
Vissza
Archivum / 2020. 3.14. PI – PARALELL…ISEUM – KDG
2020. 3.14.  PI – PARALELL…ISEUM – KDG

Immár második alkalommal szervezzük a nemzetközi matematikai ünnepnap ( 3.14. – PI – day) eseményeit az Iseum kiállítási témája köré, jelen esetben a kapocs a logikai gondolkodás.  Logika a régészek munkájában, logika a matematikában és a játékokban. Ahogy a kiállítás az Iseumban bemutatja, hogy mi van a „felszín alatt” – (SAVARIA UNDERGROUND), a KDG programjai során szintén a „felszín alá”, azaz a PI számjegyei mögé tekintünk (a CSODÁK FOLYOSÓJÁn), hogyan lehet mélyebbre ásni az irracionális szám meghatározása során…

Pihenésképpen egy kis szórakoztató tanulást, „elmecsiszolást” kínálnak a logikai játékok a kis régészeknek és a kis matematikusoknak egyaránt.

SAVARIA UNDERGROUND  - ISEUM

Honnan tudták a régészek, hogy éppen itt kell ásni? – gyakorta így adnak hangot csodálkozásuknak a szombathelyiek, amikor látványos római maradványok – falak, kővel burkolt utcák vagy mozaikpadlók részletei – kerülnek elő. Bár a rendszerváltás óta is több, szakmailag jelentős ásatás történt a szemünk előtt, ezek eredménye is csak részlegesen jutott el az itt élőkhöz.

    

A kiállítás arra vállalkozott, hogy összefoglalja a Szombathelyen csaknem másfél évszázada folyó régészeti kutatások legfontosabb eredményeit, és megkísérelt összerakni egy olyan képet, amely közelebb hozza az ókori várost és az azt követő évszázadok Szombathelyét a ma emberéhez.

CSODÁK FOLYOSÓJA  -  KDG

A KDG II. emeleti folyosóján a kiállítás a PI – jegyeinek pontosítására törekvő módszerekből ad ízelítőt a diákoknak.

LOGIKAI JÁTÉKOK

A logikai készség legalább annyira fontos egy régésznek, mint az évszámok ismerete…

    

A logikai készség legalább annyira fontos egy matematikusnak, mint a képletek ismerete…

    

A logikai készség legalább annyira fontos egy játszó embernek, mint a játékszabályok ismerete…

SZABADULÓSZOBA

A logikai készség legalább annyira fontos a szabadulószobás játékoknál, mint a csapatszellem…

A kiállításhoz és a PI - naphoz elkészített Szabadulószobás játék változata a nemzetközi matematikai ünneptől függetlenül is játszható. Az érdeklődő csoportok a KDG laborban jelentkezhetnek.

       

Szombathely, 2020. március 13.

Sinkó Andrea

Kapcsolódó képekpi30.jpgpi31.jpgpi14.jpgpi15.jpgpi16.jpgpi4-2.jpgpi6-2.jpgpi9.jpgpi10.jpgpi11.jpgpi21.jpgpi22.jpgpi23.jpgpi24.jpgpi25.jpgpi26.jpgpi27.jpgpi29.jpg
kísérletigénylés

Kísérleti időpont foglalásához egy űrlap kitöltésével adhat meg néhány szükséges adatot. Töltse ki az űrlapot, majd küldje el részünkre!

Űrlap kitöltése
2013. Szeptember
Órarend
Az órarend jelenleg nem tartalmaz egy időpontot sem.