11111
Vissza
Archivum / 2020 Kutatók Éjszakája a KDG – s diákok szemével III.
2020 Kutatók Éjszakája a KDG – s diákok szemével III.

A 3. beszámolóban Tipold Benjamin 10. a osztályos tanuló írását és Kondor Jázmin Rozi szintén 10.a osztályos tanuló prezentációját olvashatjuk.

A SZŐLÉSZET KIHÍVÁSAI RÉGEN ÉS MA - Tipold Benjamin (10. a)

A szőlő az egyik legrégebben termesztésbe vont növényünk. Minőségének javítása érdekében termesztői mindig is próbálták jobban megérteni. A megismerés folyamat napjainkban is zajlik a XXI. század technológiai újításai segítségével (fenotipizálási, genomikai, távérzékelési módszerekkel).

Nekem nagyon tetszett ez a rövid szőlészettel kapcsolatos bemutató! Tetszett, hogy úgy csinálta meg Dr. Varga Zsuzsanna a bemutatót, hogy közbe lehetett gondolkodni  a válaszokon.

   

Nem is tudtam, hogy a legidősebb szőlőtőke nagyjából 500 éves! Szlovéniában, Mariborban található. A szőlőnek is vannak kártevői. Vannak rovarok melyek kárt tesznek a szőlőben. Ilyen például a filoxéra, mely szívogatja a szőlő gyökereit, ezzel megvastagodott gyökereket hoz létre, és működésképtelenné teszi. A szőlőgyökértetű végleg kipusztította volna a szőlő ültetvényeinket itt Európában, ha az ember nem talált volna rá megoldást. Van azonban egy átmeneti megoldás, ami védekezést ad a szőlőgyökértetű ellen. Ez a szénkénegező mely úgy néz ki mint egy óriás injekciós tű. Ennek segítségével vegyszert jutattnak a talajba, így elpusztítva ezt a kártékony rovart.

Nagyon sok érdekes információt tudtam meg a rövid kiselőadás alatt. Például, hogy a szőlő 6000 éves, hogyan tárolják  a csemegeszőlőt, az 1800 években az egész Gellért hegyoldalt szőlő borította, és még sok mást.

Érdekes, hogy napjainkban mit kutatnak a szőlőről.

 Mit kutatnak mostanában a kutatók?

-Fenotipizálás: a szőlö külalakjával, illetve az értékelésével foglalkozik

-A szőlő feketerothadásával szembeni ellenállósága

-Precíziós technikák: A mai modern technika segítségével kutatják  a szőlőket

Nagyon jó előadás volt, felkeltette az érdeklődésemet a szőlészeti kutatások iránt

A videó linkje:

https://kutatokejszakaja.hu/event/a-szoleszet-kihivasai-regen-es-ma

 

"Legizgalmasabb játék" az irányítás technika - Kondor Jázmin Rozi (10.a)

 

kísérletigénylés

Kísérleti időpont foglalásához egy űrlap kitöltésével adhat meg néhány szükséges adatot. Töltse ki az űrlapot, majd küldje el részünkre!

Űrlap kitöltése
2013. Szeptember
Órarend
Az órarend jelenleg nem tartalmaz egy időpontot sem.