11111
Vissza
Archivum / 2021.01.22. Online Szabadulószoba a KDG - laborban a Magyar Kultúra Napján
2021.01.22. Online Szabadulószoba a KDG - laborban a Magyar Kultúra Napján

Manapság a digitális kultúra újdonságaira csodálkozunk rá.

„Bejönnek” a zenészek a nappalinkba, kanapéról nézzük a színházat, a festőtanfolyamra a számítógépünket visszük s nem a palettát, s a szabadulószobákból is online módon szökhetünk ki. 

A Magyar Kultúra Napját az idén harmadik alkalommal ünnepeljük a fizikához kapcsolódva. A művészetek és természettudomány között rengeteg hasonlóságot fedezhetünk fel, „megszólal a szépség és az igazság” mindkét területen.

„A fizika képleteiben ugyanúgy megszólal a szépség és az igazság, mint a versekben, kétszer olyan mélyen és kétszer annyit él, aki mindkettőt érti.”

    

Az idei laboros foglalkozásunkat online szabadulószoba formájában tudjuk megtartani. A témát egy olyan magyar ifjúsági regénysorozat adta, amely előbb volt elérhető hangjáték formájában, mint könyvként.

 A Szíriusz-sorozat 1977-ben indult a Magyar Rádióban a Szíriusz kapitány színre lép című öt részes történettel. Írója és rendezője László Endre.

A történetek a 2480-as években játszódnak a Holdon. Főszereplői kamaszok, mindannyian Hold állam lakosai, a Luna kupolavárosban laknak, és legjobb barátjuk a 100 éves nyugalmazott űrhajós-orvos kapitány, Viktor Szíriusz. Együttesen mindig valami galibába keverednek, aminek a vége általában az, hogy megmentik a Föld vagy a Hold teljes lakosságát egy őrült tudós cselszövéseitől. A sorozat a 10-15 éves korosztályt célozza meg, szellemesen keveredik benne az ismeretterjesztő szándék a kalanddal és a tudományos-fantasztikus elemekkel.

2020 - ban az akkori 10. c – ből Fekete Réka, Körös Hanna és Vilics Dorina segítségével kísérletekkel illusztrált előadást tartottunk e témából. Az idén a könyvek – hangjátékok bemutatásának egy digitális formáját választottuk – kísérletek nélkül.

    

A pánik szoba / szabadulószoba – ma már mondhatjuk, hogy a kultúra része. Korábbi években Budapesten erre ráépült a turizmus egy ágazata, majd a pandémia idején a digitális változat kezdett teret hódítani.

A tanórákat is színesíthetők szabaduló szobás egyszerűbb feladatokkal, de iskolai délutáni foglalkozáson is lehet szórakozva tanulni ilyen módon.

A Magyar Kultúra Ünnepére készített szabadulószobával tisztelgünk a magyar irodalom, a zene, a festészet, a képzőművészet, cirkuszművészet és rádiózás előtt.

 Az online szabadulószoba az alábbi lenken érhető el:

https://docs.google.com/presentation/d/1NnaucmCb91IrcOBR9jtPNgwNlMHBPVe8FUZ-th2CbHU/present#slide=id.gafb0aa4972_0_12

 

2021.01.22.

 

Sinkó Andrea

 

kísérletigénylés

Kísérleti időpont foglalásához egy űrlap kitöltésével adhat meg néhány szükséges adatot. Töltse ki az űrlapot, majd küldje el részünkre!

Űrlap kitöltése
2013. Szeptember
Órarend
Az órarend jelenleg nem tartalmaz egy időpontot sem.