11
Vissza
Projektről / Projekt bemutatása

„Kanizsai Dorottya Gimnázium a természettudományos oktatásért”

TÁMOP-3.1.3-11/2-2012-0045

A szombathelyi Kanizsai Dorottya Gimnázium 2012 nyarán pályázott a Társadalmi Megújulás Operatív Program 3.1.3-11/1-2 A természettudományos oktatás módszertanának és eszközrendszerének megújítása  a közoktatásban (Öveges Program) című projektre.  A sikeres pályázat során az iskola összesen 320.519.513 Ft támogatást nyert el, mely egyben a projekt teljes költségvetése is. A projekt fizikai megvalósítása 2013. február 19-én kezdődött, és 2014. október 19-ig tart.

 A gimnáziumban hagyományosan nagy szerepet játszik a természettudományos oktatás. Az iskola már régóta megpróbál megfelelni a modern kor követelményeinek, hiszen évről-évre egyre többen választják a műszaki és egyéb természettudományos felkészültséget kívánó pályákat a továbbtanulás során. A tanulók felkészítéséhez elengedhetetlen egy jól felszerelt, modern természettudományos laboratórium.

Az Öveges Program által meghirdetett pályázat lehetőséget kínál a gimnázium fejlesztésére. Nemcsak a labor kialakítására, a legmodernebb eszközökkel történő felszerelésére, hanem szakemberek alkalmazására, más iskolákkal való hálózatos együttműködésre is esélyt kapott az intézmény.

Az iskola épülete közel 100 éves, a szaktantermek nem voltak a korszerű oktatáshoz megfelelő állapotban, kevés volt az élményszerű oktatást megalapozó kísérletekhez szükséges eszköz és anyag is.

A projekt keretében az iskolai helyiségek átalakítása augusztusban kezdődött. Az épület átalakítására és a bútorok beszerzésére az iskola közel 40 millió Ft-ot fordíthatott. A pályázati kiírásnak megfelelően létrejött két, 36 tanuló egyidejű foglalkoztatására alkalmas labor, melyet szükség szerint egy mobilfal segítségével ketté is lehet osztani. Az új termeket a legújabb laboreszközökkel és IKT berendezésekkel szerelték fel, közel 55 millió Ft értékben. Beépítettek egy kétoldalas panoráma vegyifülkét valamint beszereztek a tanulói kísérletek lebonyolítására alkalmas modern eszközöket. Ezeknek az eszközöknek és technológiáknak megfelelően a laborban lezajló kísérleteket nyilvánossá is lehet tenni.

 A labor fizikai felszerelése mellett fontos a megfelelő szakemberek foglalkoztatása is. A pályázat előírja a magasan képzett laborvezető, laboráns és szaktanárok alkalmazását.  A projekt keretében lehetőség nyílt több helyi és környékbeli általános iskolával is együttműködni. A partnerintézmények vállalták, hogy diákjaikkal ők is bekapcsolódnak a laborban folyó munkába összesen 360 tanóra erejéig. A projekt lehetőséget nyújtott speciális továbbképzésekre a szakmai megvalósítók számára. Előtérbe helyezik a labor működésével, a korszerű oktatási módszerekkel és az IKT eszközök alkalmazásával kapcsolatos képzéseket.

Az új laborhoz minden igényt kielégítő multimédiás és e-learninges tananyagok is készültek, melyek nagyban segítik a diákok és tanáraik felkészülését a természettudományos tárgyakból. A projekt szempontjából fontos a nyilvánosság tájékoztatása az elért eredményekről, ezért több országos rendezvényre, nyílt napra, konferenciára is sor kerül.

A pályázat során a Kanizsai Dorottya Gimnázium igazi természettudományos központtá válik, melynek előnyeit a mostani és a leendő tanulók is megtapasztalhatják.

 

Pintér Róbert
projektmenedzser

kísérletigénylés

Kísérleti időpont foglalásához egy űrlap kitöltésével adhat meg néhány szükséges adatot. Töltse ki az űrlapot, majd küldje el részünkre!

Űrlap kitöltése
2013. Szeptember
Órarend
Az órarend jelenleg nem tartalmaz egy időpontot sem.