11111
Vissza
Archivum / 2019.03.12. Tudomány a Magyar Nemzeti Cirkusz porondján
2019.03.12. Tudomány a Magyar Nemzeti Cirkusz porondján

Szombathely

2019. 03. 12. 6: 30

Egyensúlyozó botok, bábu, bohócok, Samu, gurulós asztal a hatalmas mérőhengerrel, hidrogén - peroxid, kálium-jodid, matematikai ingák…, forgatókönyv rövid és percre lebontott részletes kidolgozással…

Két sofőr –videós és fotós férjek … és két tanárnő…

Budapest

2019. 03. 12. 10. 15

Takarásban előkészület… útban van a láda, rendben van, odébb tesszük…, gurítsd odébb a Samut, belelóg a képbe, jön már be a közönség, jaj, ki adja oda a verssel a pendrive –ot?...

A forgatókönyv…? Nem, a bohóc előbb bejön… és Simeték produkciója alatt már mondani kell…, a zebmár a tevék után…, lovak nem lesznek…, de a bohócok még kétszer…

 10: 51 

Van még 9 percünk, két riportra pont elég lesz… !

11: 00  

Magyar Nemzeti Cirkusz óriássátra

Kedves diákok, játsszunk egy ún. asszociációs játékot!

Én mondok egy szót, ti pedig vágjátok rá válaszul azt, ami először erről eszetekbe jut. Kezdjük!

porond

trapéz …

Erre, a mai, az iskolákból a cirkuszba kihozott órára készülve mi is valami hasonlót „játszottunk”, de komoly fizikai, biológiai kapcsolatokat kerestünk a cirkuszi műsorszámok és a tudomány között.

Tettük mindazért, hogy megmutathassuk, hogy a cirkusz, amely mindenek előtt szórakoztatja a közönséget, tanítni is tudja…

Mert ilyen a természettudomány: az ember megfigyel és tanul.

Akik tanítnak: Kovacsics Bernadett tanárnő biológiát és kémiát,

 Sinkó Andrea tanárnő fizikát és matematikát.

Merklin Ferenc tanár úr irodalmi művek részletét tolmácsolja…

A tanárnők segítségére lesznek a Magyar Nemzeti Cirkusz művészei ifj. Richter József igazgató úr vezetésével.

 

11:05

 Simet László és két partnere évekig a Soleil Cirkusz társulatának főszereplői voltak. A produkciójuk a Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztiválon Ezüst-díjat nyert, míg a Monte - Carlói Nemzetközi Cirkuszfesztiválon Külön-díjjal jutalmazták.

László szüleitől tanult meg járni a drótkötélen. Ő egyike a világ legképzettebb kötéltáncosainak.

Az Asztronauták című számukban a kötéltáncot és a halálkerék nevű műsorukat ötvözik. Egy lassan forgó acélszerkezeten adnak elő kötéltáncos produkciót.

Az egyensúlyozásban a hosszú, vízszintes helyzetben kézben tartott nehéz rúd  (8–10 kg tömegű!) segíti az artistát. 

 

Óriási koncentrációt igényel a mutatvány!

Stressssszzzz! 

Az idegrendszer és a hormonális szabályozás által koordinált biológiai változás...

"Lehet káros, ösztönző, az élet velejárója...biológiai stresszmentes állapot a halál."

Egy kifeszített kötélre helyezünk egy rá illeszkedő, guruló tárgyat és mindkét oldalára erősítünk súlyokat úgy, hogy azok lelógnak a kötél alá. Mivel így a tárgy súlypontja az alátámasztási pont alatt van, a tárgy egyensúlyban marad és a guruló test végig tud haladni a kötélen, ha kibillen egyensúlyi helyzetéből, visszatalál oda. (Amikor nincs a testre illesztve a lelógó nehezék, akkor a test súlypontja magasan van és ezért lebillen. Akkor, amikor a nehezéket a testre illesztjük, a test súlypontja lejjebb kerül és így egyensúlyba hozható.)

11: 15

 A Magyar Nemzeti Cirkusz közismerten állatbarát társulat. A porondon a cirkusz „házi állatai” a tevék…

"...háziasítás, személyes tér, agresszió..."

Csak az utóbbi pár évben három púpos teve és két láma született náluk, ami fogságban lévő állatoknál csak abban az esetben lehetséges, ha kifejezetten jól érzik magukat az állatok. Az első zebra csemetét már nagyon várták; óriási volt a meglepetés, amikor egy szamár-zebra kicsiny bújt elő.

"...genetika, hibridek..."

 

11: 25

Az újszülött Zebmár csikónak a cirkusz névadót keresett. Hogyan adna nevet a ZEBMÁRnak a matek tanár?

Z  E  B  M  Á  R  ; rakjuk sorba a szót alkotó betűket…

720 – 2 * 120 = 480 – féle kedvező lehetőség…

A kis zebmár neve a szülőhelye után LELLE lett!

11:37

A trombitáló elefántokat tartják a leghangosabb élőlényeknek!  De ne felejtsük el, hogy az általuk kiadott hangok nagy részét nem is hallja az emberi fül, ugyanis több kilométer távolságból tudnak kommunikálni egymással rendkívül mély infrahangok segítségével.

Az elefánt akár 0,1 Hertzes hangokat meghallja, míg az emberi hallás 20 Hertz körül "levág". A zivatarok nagyon erős infrahangokat keltenek, amelyeket az elefántok jóval az emberek előtt meghallhatnak.

 

Ha nekünk elég egy hónapig egy tubus fogkrém, akkor mennyi kell egy elefántnak egy fogmosáshoz…?

"...óriáshab képződésse hidrogén-perixidból fejlődő oxigén hatására...segéd a kálium-jodid..."

11:49

Egyesek szerit a bohócoknak van a legnehezebb dolguk a cirkuszban, ugyanis ha nem találják meg az első percekben a közönséggel a kapcsolatot, akkor nem tudnak igazából dolgozni.  Okoz-e gondot az olasz bohócoknak, hogy magyar közönség előtt kell fellépniük, hiszen más a magyar vérmérséklet és talán máson nevet a magyar ember?

A cirkuszban a bohóc  részben az egyes produkciók kellékeinek beállításakor adódó szüneteket tölti  ki vagy önálló számban nevetteti a közönséget.

A nevetés szépít. Az arc vonásai finomabbak, kellemesebbek lesznek. Azok az emberek, akik sokat nevetnek, - állítják a német kutatók – sokkal kedvesebb arcúak, mint azok a társaik, akik borúlátóbban látják a világot. A nevetésre való hajlam azonban részint öröklött dolog. Azok az emberek, akiknek szülei rigózusabbak, sokkal nagyobb valószínűséggel válnak humortalanokká, mint azok, akik eleve jókedvű szülőktől származnak. Azt a bölcsességet pedig, hogy a kövérebb emberek vidámabbak, bizony nehéz is lenne megcáfolni. Azon nevetünk, ami furcsa, de nem veszélyes.

"...A nevetés szerotonint és endorfint szabadít fel...kiegysúlyozottabbakká és boldogabbakká válunk...utóbbi temészetes opiátszármazék..."

11: 59

Steve, a bohóc, akinek közben kislánya született, nem csak nevettetni tud, hanem fantasztikus ügyességgel hajtja a diabolót, akár egyszerre hármat is…

A diabolo egy orsó, amit forgatni és dobni lehet egy zsinórral, ami a két, kezünkben lévő pálcát köti össze.

A diabolóban nincs mozgóalkatrész, s bár a diaboló játék közben gyorsan forog, így a pörgettyűhatás miatt nem billen le a kötélről. A tengely a zsinegen csúszik, súrlódik, ezért időnként hajtani kell - illetve a trükkök egy része gyorsítja a diabolót. Ezért előnyös, ha acélból van a tengely, mert az acél tükörfényesre kopik, így a diaboló kevésbé fékeződik

A diabolót először pörgetni kell megtanulni, és ha már jól begyakoroltad, dobálhatod, különféle trükköket is bemutathatsz vele! A diabolo egy régi játék, állítólag Napóleon is szívesen játszott vele szabadidejében

12:28

Hosszú évek után ismét látható lengőtrapéz-produkció a Nemzeti Cirkuszban! A cirkuszművészet egyik legrégebbi artistaprodukciója ez, amelyben az ugró artista 100%-os bizalmat szavaz az elkapó embernek. A legendás hármas szaltó mellett nem mindennapi trükköket láthattunk, több mint 10 méter magasban, a cirkusz kupolájában.

Garai Gábor: Artisták

… Micsoda egymásrautaltság
      leng itt ég alatt, föld felett,
micsoda gyakorlott makacs vágy
      ment s kockáztat két életet!

… Milyen figyelemben forognak
      s mily fegyelemben, tudva: csak
együtt szállnak, ha egyikük vét,
      mindketten aláhullanak !…

Ó, ha így tudnánk összefogni
      egymásra bízott szeretők,
mintha folyton fönn-szállva, mintha
      folytonos zuhanás előtt…

No most!… Földet ér a mutatvány.
      Fönt már a taps függönye leng.
S ők ketten egyetlen groteszk bók
      szobrában állnak idelent.

(Hang: Merklin Ferenc)

A trapézon lengő akrobata mozgását jól modellezhetjük egy ilyen inga segítségével.

Magnézium-oxid port ezentúl nem a boltban veszik Richterék, hanem magnéziát maguk fognak égetni a légtornászok számára…

 

 12:45

… vége… az utolsó diák is elhagyja a nézőteret…

Még nevetünk együtt azon az elszóláson…, tudod, amikor…

… és az jó volt, amikor majdnem, …, de aztán mégsem…

És hát viszlát, akkor legközelebb…

13: 00

Néhány fotó a sátorról… Gyönyörű itt a cumulus alatt…

https://wetransfer.com/downloads/e986e145178967286ae6e5266651258320190314215529/11ffd9404bd46588ef9ec2036c49ca3520190314215529/eea743

kísérletigénylés

Kísérleti időpont foglalásához egy űrlap kitöltésével adhat meg néhány szükséges adatot. Töltse ki az űrlapot, majd küldje el részünkre!

Űrlap kitöltése
2013. Szeptember
Órarend
Az órarend jelenleg nem tartalmaz egy időpontot sem.